Ligging

Vakantiewoning De Vesten ligt midden in het centrum van Geraardsbergen. De stad staat bekend om zijn drie M'en : Muur, Mattentaart en Manneken-Pis.

Muur, Mattentaart en Manneken-Pis

De Muur is ongetwijfeld één van dé trekpleisters van Geraardsbergen. Het is een helling die samen met de Kapelmuur leidt naar de Oudenberg, met 110 meter hoogte het hoogste punt van de omgeving. De legendarische kasseien zijn beschermd erfgoed. Bovenaan de Kapelmuur ligt de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van de Oudenberg met een uniek uitkijkpunt over de streek.

De Geraardsbergse mattentaart is een kleine rond taartje met een doorsnede van 8 à
10 cm. De taart bestaat uit bladerdeeg opgevuld met mattenbrij en is bruin van kleur met bovenaan een afgetopte donkerbruine bovenkorst. De matten worden geproduceerd op de hoeves in Geraardsbergen en Lierde. De Geraardsbergse mattentaart heeft op 15 februari 2007 als eerste Vlaamse streekproduct het label "beschermde geografische aanduiding" gekregen van de Europese Commissie. 

Het Manneken Pis is een bekend beeldje in Geraardsbergen. De inwoners van Geraardsbergen plaatsten het beeld van een plassende jongen in 1459 op een fontein, ter vervanging van een door Gentenaars gestolen beeld van een leeuw. Uit stadsrekeningen blijkt, dat het ouder is dan zijn beroemde dubbelganger in Brussel, die uit 1619 dateert.

Wandelen en fietsen

In en rond Geraardsbergen kunt u genieten van talrijke wandelroutes : een stads- en monumentenwandeling (verkrijgbaar bij de toeristische dienst op een boogscheut afstand). Een volledig aanbod is te vinden op de webstek van de stad Geraardsbergen. Interessante tip is ook Wandelwalhalla.be.

Bovendien passeren hier ook een aantal GR-paden : GR512 Diest - Geraardsbergen, GR5A Wandelroute van Vlaanderen (Zuid) en de Streek-GR Vlaamse Ardennen.

Fietsers kunnen kiezen voor een beklimming van de Muur of de Bosberg, maar evengoed vanuit Geraardsbergen langs het jaagpad van de Dender richting Ninove, Aalst, Lessines of Ath fietsen. U kan perfect een fietsroute plannen met behulp van het fietsroutenetwerk of een  mountainbikeroute downloaden.

We verhuren geen fietsen, maar gewone en elektrische fietsen zijn te huur bij het toeristisch infokantoor Vist Geraardsbergen op nog geen 100 meter van de vakantiewoning. Met plezier stellen wij u ook een aantal fiets- en wandelroutes ter beschikking.

De Vesten

De vakantiewoning ligt op de Vesten, een groot langwerpig plein waar zich de stadsvesten (vestingen)  bevonden om de stad vanaf de 11de eeuw met metersdikke muren, torens, rondelen, poorten, grachten en aarden wallen te beschermen tegen indringers. Een van de laatste restanten (de Dierkost, een toren) van de stadsomwalling werd gerestaureerd en bevindt zich beneden de Vesten.